A vízórát jöttem leolvasni!

A legtöbb helyen a lakás vízóra állását mindenkinek saját magának kell leadni a megadott időpontig (számos helyen ezt kéthavonta kell megtenni). Azonban van minden évben egy alkalom (éves leolvasás), mikor a Vízművek (Budapesten, Pest megyében) máshol a területi vízszolgáltató által megbízott személy olvassa le a pontos vízmérő állást. Itt kell nagyon figyelni! A vízellátást biztosító társaság mindig értesíti a társasházban élőket az éves leolvasásáról. Általában a ház bejárati ajtajára, liftek ajtajára, faliújságra is kiteszik (valahol levélben értesítik a lakókat), hogy mikor történik a leolvasás. Biztosak lehetünk benne, hogy az adott napon megjelenik a megbízott személy és körülbelül két perc alatt végrehajtja a feladatot.
Amire érdemes figyelni:
Kérjük el és nézzük meg a céges igazolványát (általában a nyakában lóg)! Kizárólag abba a helyiségbe engedjük be, ahol a vízóra található (ha szobába szeretne menni az már felettébb gyanús). Fényképezni kizárólag a vízórát engedélyezzük, mást ne (ha máshol is szeretne fotózni az szintén gyanús)! Ha van rá mód és lehetőség, legyünk vele végig, amíg a lakásban tartózkodik!
Házaló árusok beengedése a lakásba!
öbbször találkozhattunk már azzal a jelenséggel, hogy idegenek szőnyeget, késeket, edényzetet vagy egyéb más portékát próbálnak értékesíteni a házban élők számára (általában elég agresszíven teszik). A folyamat során becsöngetnek és utána felkínálják a portékát eladásra. Az ember el tudja dönteni, hogy megvásárolja az adott eszközt vagy sem! Ha nem szeretnénk vásárolni, akkor egy határozott „nem kívánok vásárolni” mondat után, zárjuk be az ajtót.
Amire érdemes figyelni:
Ha van rá mód, akkor ne nyissuk ki az ajtót teljesen (főleg, ha egyedül tartózkodunk otthon). Minél kevesebb látszódik otthonunkból, annál jobb! Az árusokat soha ne engedjük be a lakásunkba (egy főt sem)! Ha úgy döntünk, hogy vásárolunk, akkor kérdezzük meg a pontos összeget és csukjuk be az ajtót. Számoljuk ki a pénzt és utána nyissuk ki az ajtót és adjuk át az áru ellenértékét! Biztonságtechnikailag a kukucska és az ajtóláncok használata sok esetben segíthet az idősebb emberek számára ebben az esetben.
Baj van! Üzenetet hoztam az unokától!
Sajnos az elmúlt időszakban elég gyakran lehetett erről a típusú trükkös lopásról olvasni az online sajtó mellett a nyomtatott sajtóban is. A trükk lényege, hogy alaposan kifigyelik a házban élő idősebb lakókat és náluk próbálkoznak meg különböző hamis történetek kitalálásával bejutni a lakásba. Ezek után vagy pénzt kérnek a lakótól vagy beszélgetnek vele és közben feltérképezik a lakást. Ha többen vannak, akkor az egyik lefoglalja az idős embert, a másik pedig eltulajdonítja a tárgyakat!
Amire érdemes odafigyelni:
Hívjuk fel idősebb szüleink figyelmét, hogy kizárólag hivatalos személyt vagy családtagot engedjen be a lakásba! Soha ne tároljunk szemmel látható helyen értéket (mobiltelefont, készpénzt, ékszereket)! Ha esetleg komolyabb értékek (ékszerek, készpénz, befektetési arany) vannak a lakásban azt érdemesebb biztonságos helyen, akár egy kisebb széfben tartani, elzárva a szemek elől. A társasházakban lévő lakásokban számos trükkös módszerrel próbálnak bejutni a tolvajok, szélhámosok. Megakadályozni ezt szinte lehetetlen. Amit tenni tudunk, hogy a lakóközösségben élők figyelnek egymásra. A ház közös képviseletét ellátó személyek fel tudják hívni a lakók figyelmét a különböző típusú bűncselekményekre, aminek a száma megemelkedett a környéken. A társasházi biztonságtechnika segítségével (biztonsági kamerák), rögzíteni lehet a házba belépő idegeneket és incidens esetén a hatóságoknak átadni a felvételeket.

Scroll to Top